Over deze site

Aan deze site wordt al een tijdje niet meer gewerkt. Dat betekend niet dat er niets gebeurt, integendeel. Alleen veel werk is gepubliceerd op Facebook of had te maken met langlopende projecten. Ik sta u nog steeds te dienst voor creatieve projecten met dezelfde doelstelling als op deze site.

Een nieuwe site is in de maak. Voor het meest actuele nieuws, zoek mij op op Facebook.

Read more...

FabLab GAE

De Maakschappij gaat de komende maanden vanaf november 2016 een vaste ruimte gebruiken. Wij werken momenteel aan het opzetten van een innovatieve werkplaats in één van de gebouwen van de Rijksluchtvaartschool bij het vlieveld Eelde: RLS1957. Deze gebouwen worden gerestaureerd en herbestemd. Voor ons de kans en uitdaging om hier een mooi avontuur te beginnen.

Het gebouw staat nog leeg en het is een beetje kamperen. Maar, wij kunnen er al wel mooie dingen doen. Om te beginnen workshops. Vanaf 18 november starten we met workshops op iedere vrijdag. Tot einde van het jaar hebben we een mooi programma samengesteld.

Blijf direct op de hoogte door onze pagina op Facebook te liken: Facebook FabLabGAE


Read more...

The Big Draw

In samenwerking met museum de Buitenplaats werd dit jaar in Eelde voor de tweede kaar meegedaan met The Big Draw (http://thebigdraw.org/). Gedrurende de week zijn heel veel tekenactiviteiten georganiseerd. Allen met als één doel: zoveel mogelijk mensen te laten tekenen, jong en oud. Dit jaar was The Big Draw STEAM powered. Science, Technology, Engineering, Art and Mathematics. Dan mag de Maakschapij niet ontbreken.

Deze keer ook bij het vliegveld Groningen / Eelde. In het gebouw van de Rijksluchtvaartschool. Deze activiteit was daarme gelijk de eerste op de toekomstige vaste stek van De Maakschappij.

Read more...

Code Kidz Eelde Paterswolde

Momenteel is er een groot tekort aan programmeurs. Daarom zet de Europese Unie in op programmeren. In de toekomst hebben zijn er meer en meer goede programmeurs nodig om nieuwe software te kunnen schijven en bestaande programma’s te kunnen begrijpen. Het is daarom belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren te programmeren. Inmiddels doen we veel met een computer. Niet alleen met de aloude bekende laptops of desktop computers, maar wij stoppen overal computers in: auto’s en telefoons zijn de bekendste. Maar, de technologie gaat verder. Er komen steeds meer “slimme” voorwerpen die dan ook nog aan het internet worden gekoppeld: Internet of Things. Denk aan de thermostaat of de magnetron. Maar wat dacht je van een bankje in het bos? Een lantaarnpaal? Een eettafel? Een poezenhalsbandje? Laat je fantasie maar gaan. Dit alles vergt veel kennis en inzicht. Een probleem? Ja, als we er niets aan doen. Nee, het is hartstikke leuk om zelf te doen en bovendien niet duur.

Read more...

Kunstwerk Menso Altingschool

“Kijk, dat piepkleine vuurtje snijdt jouw poppetje uit.”De kleuters staan tegen elkaar aangeperst door de glazen plaat te kijken naar hoe de laser hun tekening uitsnijdt in het hout. Door de hele Menso Altingschool ruik je de lucht van verbrand hout. Alle leerlingen hebben een eigen ontwerp gemaakt van een poppetje dat wordt uitgesneden. Ook de leerkrachten hebben al hun creativiteit losgelaten op een eigen ontwerp. Zo draagt iedereen bij aan het kunstwerk dat in de entree van de school gemaakt wordt.

Want de Menso Altingschool is verbouwd. Stevig verbouwd. De school is mooi, fris en modern geworden. Zo’n 50 jaar geleden was de vorige verbouwing. Ter gelegenheid daarvan was in de aula van de school een mooi mozaïek gemaakt, die nog steeds te bewonderen is. Deze verbouwing vraagt om een nieuw kunstwerk. Eén die past in deze tijd. Directeur Menno Luiks heeft ons gevraagd om hierover na te denken.

Het kunstwerk is een combinatie van kunst, techniek en het logo van de school. Het logo van de school bestaat uit drie grafisch afgebeelde kinderen. Alle kinderen van groep 0 tot 8 hebben in de afbeelding een tekening gemaakt, die na bewerking in de computer is uitgesneden met de lasersnijder. De kinderen hebben de 180 unieke houten poppetjes op een kunstwerk van ruw staal geplakt. Ze mochten zelf de plek uitkiezen.

Read more...

Maker City

Een festival van makers uit alle uithoeken: ambachten, knutselaars, uitvinders, kunstenaars, etc. Wij hebben daar ons buj aangesloten. Twee erg gezellige dagen met twee nieuwe workshops: het Remote Control (RC) Bibberbeestje en een Stroomkring Tekenen.

Het RC bibberbeestje is een toevoeging van onze maak-hit het bibberbeestje. Ynze van de Spek heeft een printplaatje toegevoegd waarmee je het bibberbeestje kan laten bewegen met iedere willekeurige afstandbediening. Hoe cool is het dat jouw bibberbeestje beweegt als je naar een andere zender zapt?

Met het Stroomkring Tekenen trek je je tekening over met kopertape. Let goed op dat de + en - elkaar niet kruisen! Hou er ook goed rekening mee waar je je LED-lampje wilt hebben! Je leert hiermee erg goed nadenken over een stroomkring, LED-lampjes monteren, solderen en je hebt dan oo nog een mooie "elektronische" tekening.

Read more...

High tech schilderijen "Feest"

Op de Plataanschool hebben we twee dagen workshops gegeven. De start van een reeks workshops voor de Brede School in Leeuwarden.

Lekker met je handen aan het werk en ondertussen techniek leren. Kinderen gebruiken hun creativiteit om samen iets moois te maken. Ondertussen leren ze alles over bewegen (trillen), elektronische circuits met een motertje of LED-licht, materialen uit de installatietechniek, lasersnijden en meer.

Mijn mooiste complimenten waren dat kinderen als maar terug kwamen hun werk te bekijken, ook met ouders, en steeds maar vroegen wanneer het mee naar huis mocht. Een kind met een verminderde motoriek, met een beetje extra aandacht, was supertrots op zijn eindresultaat.

Read more...

De Windroos

Op De Windroos in Zuidhorn hebben wij meegewerkt aan een groot jaarlijks kunstproject. Ieder jaar maken alle kinderen van de basisschool een kunstwerkje van 20 x 20 cm. Die blijven een jaar op school hangen. Dit jaar mochten wij het project verzorgen. Het thema was muziek. Met alle kinderen hebben wij muziekinstrumenten uit goud- of zilverkleurig karton gesneden. De groepen 1 en 2 hebben tekeningetjes gemaakt die op een kinderliedje sloegen. Groep 8 heeft er nog een circuit met LED-lampjes aan toegevoegd, zodat ieder kunstwerk een knop heeft waarmee lampjes aangezet kunnen worden. Groep 3 heeft muzieknoten toegevoegd die we met de 3D-printer gemaakt hebben.

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Leen van Wijngaarden
Tel: 06 - 22 000 982
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ynze van der Spek
Tel: 06 - 54 693 673
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Facebook Twitter RSS